800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Jak se vyvíjí ceny prodávaných nemovitostí?

Pokud prodáváte nebo se chystáte prodávat svoji nemovitost, chcete za ní získat určitě co největší obnos. A navíc jste možná zaslechli něco o tom, že ceny už nejsou takové. Je výhodné prodávat právě teď?

Pokud se alespoň částečně zajímáte o realitní trh, zřejmě Vás nepřekvapí informace, že realitní bublina z roku 2018 poněkud ubývá na své síle. Podle očekávání.

Píšeme o tom nejenom z vlastní zkušenosti ale také podle dostupných dat. Jako makléři samozřejmě vnímáme, že počet lidí, kteří mají zájem o prohlídku nabízeného domu nebo bytu je citelně nižší než byl ještě na přelomu roku. Z čeho to však vyplývá?

Nejprve pár statistik:

(zdroj: www.penize.cz)

Počet případů, kdy katastr nemovitostí v Praze zapsal změnu vlastníka za úplatu:

1. čtvrtletí 2018 6.877 převodů

1. čtvrtletí 2019 5.201 převodů

    úbytek 24,37%

S nákupem a prodejem nemovitosti úzce souvisí objem poskytnutých hypoték:

1. pololetí 2018 40.031 hypoték v celkovém objemu 85,34 mld Kč

1. pololetí 2019 29.775 hypoték v celkovém objemu 67,11 mld Kč

    úbytek 25% 

2 hlavní faktory ovlivňující trh s nemovitostmi

Podle našeho názoru je hlavním faktorem stále menšího zájmu o koupi nemovitosti jejich neustále vysoká cena. A jistě tomu nepřidává ani o, že je čím dál méně lidí, kteří splní přísnější podmínky bankovních ústavů pro získání hypotéky.

Méně bonitních zájemců + vysoká cena nemovitostí = nižší počet prodejů

Jak jednoduché, že? ;-)

Jak to bude dál?

Upřímně neočekáváme nějaké rapidní snížení cen nemovitostí. Ano, ceny asi budou postupně lehce klesat, ale v dlouhodobém horizontu bude hodnota nemovitostí stále vysoká.

Banky už však nyní zjišťují, že jim ubývají obchody a proto chystají opatření, která by zmírnila poněkud přísné posuzování žádostí o hypotéku.

 To je dobrá zpráva pro všechny prodávající, protože doba na prodej nemovitosti za vysokou cenu je oproti předchozím predikcím stále příznivá.

 

Pokud tedy uvažujete o prodeji své nemovitosti a chcete za ní získat maximální možnou cenu a přitom nechcete prodejem trávit hodiny svého volného času, stavte se na jedné z našich poboček nebo nám jednoduše napište či zavolejte.

Navrhneme pro Vás nezávazně ideální řešení a Vy se pak sami rozhodnete, zda je to pro Vás přijatelné.

 

Reference

Dobrý den p. Konopásek. S Vaší službou, koupí nemovitosti jsem byla velice spokojená. Jste profesionál, ještě jednou děkuji. Mějte se moc hezky. Renata Nagyová – pozemek Křelina

Renata Nagyová
pobočka

Vážený pane Hrdino, byl jednou jeden sen – sen o jistotě, klidu a pohodě. Šest lidí z jedné rodiny... pokračování

Radka Bielčiková

Inzerujeme